Wat is een ETF? Beleggen in ETF’s wordt steeds populairder

0
349
wat is een etf

Wat is een ETF? Het is een beleggingsinstrument dat een index op de voet volgt. Je kunt het als een ware vergelijken met een beleggingsfonds waarin alle aandelen zijn opgenomen van een index. 

Als voorbeeld nemen we die van de AEX. In deze ETF zit als het ware de aandelen die ook in de AEX index vertegenwoordigd zijn. Het is als het ware een tracker dat gewoon vrij verhandelbaar is op de beurs. 

Je kan het dagelijks kopen en verkopen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld beleggingsfondsen als zogeheten ‘mutail funds’ waar dit niet het geval is. Bij beleggingsfondsen wordt de prijs aan het einde van de dag vastgesteld. 

Wat zijn interessante ETF’s?

Wil je een ETF kopen van een index of van een sector? De laatste jaren hebben indextrackers steeds meer aan populariteit gewonnen. In het verleden waren er maar een een klein deel van de beleggers actief met dit soort produkten, maar er is toch een behoorlijke toename van interesse de laatste jaren voor indextrackers. 

Ze zijn immers veel goedkoper dan beleggingsfondsen en je kunt ze dagelijks verhandelen. Lage kosten dus vergeleken met veel andere beleggingsprodukten. Dat lukt niet bij beleggingsfondsen bijvoorbeeld, waarbij de prijs aan het eind van de dag tot stand komt. 

Bij een actief beheerd fonds werkt dit dus anders. Welke ETF’s zijn nu populair? 

 • vastgoed
 • tech aandelen
 • olie
 • ING
 • AEX
 • MSCI World Index

Bovengenoemde indexvolgers zijn snel even benoemd, het betreft ook een goede selectie, maar je hebt natuurlijk veel meer indextrackers, zowel op de Nederlandse markt als op andere internationale financiële markten.

Je kunt bij verschillende banken in indextrackers handelen, bijvoorbeeld bij ABN Amro, Rabobank en de bij DeGiro. 

Rendement van een ETF

Aandelen hebben in de afgelopen 100 jaar gemiddeld 10% per jaar opgeleverd. Het is en blijft voor de langere termijn dus een interessante beleggingscategorie. Het is een indexvolger die meegaat met alle schommelingen van de beurs.

 Dus ook met ETF kan het vervelend zijn als de beurs flink naar beneden gaat. Er zijn voldoende beurscrashes geweest in de afgelopen in de afgelopen 100 jaar en langdurige bearmarkets. 

Er zijn wel ETF’s te noemen die sterke prestaties hebben geleverd, dat geldt voor o.a. de ETF Daily Technology Bull 3x, die tussen 2010 en november vorig jaar 1920% genereerde. We zagen vorig jaar dat de winst hiervan bijna 200% bedroeg. 

Het is dus altijd van belang om de juiste beweging naar boven mee te spelen, of je nu in een algemene index belegd of belegd in een specifieke sector. Beurzen kunnen flink schommelingen. Maar het loont zeker om te kijken bij grote koerscorrecties om indextrackers op te nemen. Vaak blijkt dat beleggers op hoge niveau’s instappen, omdat de euforie op de beurzen enorm is, en dat jakkert vaak de enthousiame aan. 

Waar ik zelf voorstander van ben, is om het geld dat je wil besteden voor dit beleggingen, te spreiden in 3 tranches. Dus ⅓ van je geld investeer je. En met de andere 2/3 wacht je eventueel op een moment dat het weer interessant kan zijn. Dus je koopt 3 plukken en zo kun je je aankoopprijs goed middelen. 

wat is een etf

Beleggen van ETF’s bij banken

Je kunt in ETF’s beleggen bij verschillende brokers en banken in Nederland. Je kunt bij banken ook verschillende ETF’s kopen, bijvoorbeeld als je wil beleggen in vastgoed, dan kun je een vastgoed ETF kopen. Of misschien ben je op zoek naar een olie ETF of een S&P 500 ETF. Bij de meeste banken in Nederland kun je in ETF’s handelen. Ook bij handelsplatformen zoals Binck en DeGiro. 

Vanguard is één van de grootste partijen op de ETF markt. Deze Amerikaanse vermogensbeheerder heeft wat de ETF-portefeuille betreft meer dan 1 biljoen dollar in beheer.

Dit zijn de TOP-5 grootste aanbieders:

 • BlackRock: 1,55 biljoen dollar onder beheer
 • Vanguard: 1,01 biljoen dollar onder beheer
 • State Street. (van de SPDR-ETF’s): 640 miljard dollar onder beheer
 • Invesco: 203 miljard dollar onder beheer
 • Charles Schwab: 142 miljard onder beheer

Top-5 grootste indextrackers

 • SPDR S&P 500 ETF Trust (van State Street): 268 miljard dollar
 • iShares Core S&P 500 ETF (van BlackRock): 182 miljard dollar
 • Vanguard Total Stock Market ETF: 115 miljard dollar
 • Vanguard S&P 500 ETF: 114 miljard dollar
 • Invesco QQQ Trust: 75 miljard dollar

ETF beleggen voor pensioen

Veel mensen zijn bekend met het beleggen in aandelen, obligaties, opties en beleggingsfondsen. Als je voor je pensioen belegd, dan is het altijd van belang dat er gespreid wordt belegd. Je kan extra geld beleggen voor je pensioen als extra aanvulling. Zodra het op pensioen aankomt, is het altijd raadzaam verstandig om te gaan met de keuzes die je maak op beleggingsgebied. 

Een ETF beleggen voor pensioen kan interessant zijn als onderdeel van een totale beleggingsportefeuille, waarin bijvoorbeeld ook beleggingsfondsen van aandelen of obligaties te vinden zijn. Daarnaast speelt de beleggingshorizon ook een grote rol. Als je 18 jaar bent, dan kan de verdeling van een portefeuille rustg uit meer dan 50% aandelen bestaan. 

Aan de hand van het risicoprofiel is het qua tijdshorizon interessant om meer aandelen te hebben. Ben je 50 jaar en heb je het geld over een paar jaar nodig, dan dient de asset mix meer op defensieve beleggingen gebaseerd te zijn. Hoe korter de beleggingshorizon, hoe minder aandelen je zou moeten opnemen. 

Wat is een enhanced index fund?

Een enhanced index fund is een fonds dat alleen belegd in de effecten van de benchmark die zij benchmarken. Er kan kwalitatieve en kwantitatieve methodologieën gebruikt worden om de best presterende aandelen te herkennen om deze uiteindelijk te gaan overwegen binnen de portefeuille. Ook kan er derivaten gebruikt worden om het rendement te verbeteren. 

ETF vs aandelen

Beleggers hebben in de afgelopen jaren voorkeur gehad in aandelen te beleggen, mede door o.a. onbekendheid met de indextrackers, maar ook omdat men zich makkelijk kan verbinden met aandelen van DSM, Apple of Microsoft. 

Met aandelen blijf je het individuele risico houden. Beleggers streven natuurlijk een hoog rendement te halen met individuele aandelen. Ook zijn er beleggers die een goed dividendrendement nastreven, zodat naast koersrendement ook een mooie dividendrendement kan worden gerealiseerd.

Met ETF’s kun je direct particperen in een mandje van aandelen. Soms zit er in een zo’n mandje tientallen tot honderden aandelen. Ook met ETF’s kun je doorlopend kopen en verkopen gedurende de dag en is de bied- en laatkoers in de meeste gevallen niet veel groter dan bij aandelen

.Het is goed mogelijk dat sommige aandelen een outperformance laten zien ten opzichte van een sectorgroep of een benchmark zoals een AEX. Dat maakt het beleggen in aandelen weer heel aantrekkelijk. Maar ook ETF beleggen in olie kan interessant zijn, als blijkt dat deze sterk outpeformed ten opzichte van een wereldwijde index.  Echter, voor de belegger blijft het cruciaal te zorgen voor de juiste timing voor wat betreft aan- en verkopen. 

Wat is het risico van ETF beleggen?

ETF’s zijn interessant om direct een mandje te hebben van aandelen uit een index of uit een sector. Dit verkleint al aardig het risico van een portefeuille. Doordat een ETF uit een mandje bestaat van tientallen tot honderden aandelen, volg je altijd een index. Dit kan een hoofdindex zijn zoals bijvoorbeeld de AEX index, maar het kan ook een ETF tech aandelen zijn of een ETF vastgoed.

 Het blijft voor een belegger lastig om altijd te zorgen voor de juiste timing met aan- en verkopen van aandelen. Daarnaast moet je hopen dat jouw de ondernemingen waarin je belegd, geen tegenslagen hebben. 

Met een ETF blijf je goed gespreid. Maar ook met een indextracker  blijf je kwetsbaar als beurzen dalen. En nog vervelender, als beurzen in langdurige bearmarkets verkeren. 

Het beste is dan om de tijd uit te zitten. Aandelen blijven gemiddeld gezien over de afgelopen jaren renderen. Met aandelen moet je toch zorgen dat je goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen van de onderneming. 

Waarom zou je in ETF’s moeten beleggen?

Het grote voordeel van het beleggen in een ETF, is dat je zelf de keuze kunt maken waarin je belegd. ETF’s zijn tegenwoordig erg populair bij beleggers.

 Een ETF is als het ware een indextracker die een beurs of sector volgt. Daarnaast is het grote voordeel dat ETF’s extreem lage kosten hanteert. Sommige banken hanteren tarieven jaarlijks van tussen de 0,4 en 2,5%. Bij veel ETF’s ligt dit vaak rond de 0,2%. 

Fondsmanagers moeten een beleggingsfonds beheren en die moeten ook betaald worden. Een ETF heeft een passieve karakter, want er wordt eenvoudigweg de aandelen uit de index opgenomen, en daarmee is het klaar. Fondsmanagers van banken moeten echt beheer plegen van beleggingsfondsen. Dus als we ETF’s vs beleggingsfondsen vergelijken, dan kan het kostenaspect een rol spelen om toch te kiezen voor indextrackers.

Zo kunnen zij besluiten een overweging of onderweging te hanteren voor bepaalde aandelen uit verschillende sectoren. Ook moet er met regelmaat besloten om bepaalde assets zoals onroerend goed en obligaties te onderwegen omdat de verwachting is dat de rente stijgt. 

Dus de vraag, wat is een ETF en waarom beleggen in ETF’s? Hopelijk heb je in dit artikel meer kunnen vinden over welke mogelijkheden je hebt met een ETF en dat je bij veel grote banken een ETF kunt kopen. Wees wel altijd bewust van de risico’s want ook in neergaande aandelenmarkten zal je koersverlies lijden. Maar dit geldt ook voor aandelen en aandelenbeleggingsfondsen. 

Klik op de link van onderstaand filmpje waarin meer uitleg wordt gegeven over de werking van een indextracker. 

De sterke groei van ETF beleggen

De groei in ETF beleggen in de gehele Europese markt, is enorm geweest. Er vond een recordinstroom plaats van nieuw geld in deze markt. In 2019 vond er een liquiditeitsstroom plaats van maar liefst 107 miljard Euro. 

wat is een etf

Er is duidelijk sprake van een grote interesse in passief beleggen ten opzichte van actief beleggen. In onderstaande overzicht van Morningstar, blijkt duidelijk de nieuwe recordhoeveelheid aan aankopen van indextrackers. 

Bekijk onderstaand het filmpje waarin meer uitleg wordt gegeven over de werking van een ETF.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here