Belastingvrij schenken in 2021

 

Of het nou voor de start van een onderneming is of voor een eigen woning, een schenking is altijd welkom. Naast dat een schenking fijn is voor de ontvanger, zitten er ook veel voordelen aan de schenker.

Ben je benieuwd welke voordelen dit zijn? Het is daarom raadzaam dit artikel goed te lezen, waarin wij de nieuwe regels en veranderingen voor belastingvrij schenken in 2021 in dit artikel hebben beschreven.

Wat is belastingvrij schenken?

Een schenking is een vermogensoverdracht. Je draagt een deel van je eigen vermogen, over naar dat van iemand anders. De meeste mensen schenken aan kinderen of kleinkinderen, maar sommigen ook aan vrienden, kennissen of sportclubs.

Over het algemeen moet de ontvanger van een vermogensoverdracht belasting betalen over wat hij ontvangt. Bij een belastingvrije schenking hoeft dit dus niet.

De voordelen van belastingvrij schenken 2021

Voor de ontvangers van jouw schenking zitten er veel voordelen aan een belastingvrije schenking. Maar waarom eigenlijk schenken bij leven en niet later bij de erfenis? Over de erfenis moet altijd belasting betaald worden.

Des te hoger de erfenis, des te hoger de belasting. Als je nu al een deel belastingvrij schenkt, hoeven de ontvangers hier geen belasting over te betalen en is de erfenis later lager waardoor de ontvangers hier meer van overhouden.

Als Directeur-grootaandeelhouder (DGA) kun je altijd belastingvrij de aandelen van je actieve B.V. aan je kinderen schenken, mits je kinderen minimaal drie jaar bij het bedrijf werken. Belangrijk is dan wel dat de B.V. nog actief is, dus schenk voordat je stopt of de B.V. verkoopt. Hierover lees je in de volgende blog meer.

Belastingvrij schenken in 2021

Welke voordelen zijn er voor jou?

Naast de voordelen voor de ontvangers, zijn er natuurlijk ook voordelen voor jou als schenker. Door de schenking wordt je vermogen minder. Hierdoor hoef je uiteindelijk ook minder vermogensbelasting te betalen.

In 2021 wordt het heffingsvrij vermogen vermoedelijk verhoogd van €30.846,- naar €50.000,- per persoon. Met een fiscaal partner betekent dit dat het heffingsvrij vermogen van €61.692,- naar €100.000,- gaat! Zo is er een grotere kans dat je na de schenking geen of in ieder geval minder belasting hoeft te betalen over je vermogen.

Een lager vermogen heeft ook invloed op je eigen bijdrage bij je zorgverzekering. De eigen bijdrage wordt namelijk berekend aan de hand van je inkomen en je vermogen. Wordt je vermogen minder, dan wordt de eigen bijdrage ook wat minder.

Hoe werkt belastingvrij schenken 2021?

Belastingvrij schenken kan verdeeld worden in twee categorieën:

  • Een jaarlijkse schenking
  • Een eenmalige schenking

De jaarlijkse schenking

Voor een jaarlijkse schenking is het maximum €6.604,- per kind. Voor kleinkinderen en anderen is het maximum €3.244,-. Als je wilt schenken aan bijvoorbeeld een hobbyclub, een sportvereniging of een goed doel, hebben zij volledige vrijstelling van schenkbelasting. Hierbij maakt het dus niet uit hoeveel je schenkt.

De eenmalige schenking

Een eenmalige schenking wordt verdeeld in twee doelen: Ten eerste het algemene doel, zoals een dure studie of de start voor een onderneming. Hiervoor is het maximale bedrag wat je mag schenken €26.774,- aan een kind tussen de 18 en 39 jaar.

Het tweede doel is voor de eigen woning van de ontvanger, bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor de aflossing van de hypotheek. Hiervoor is het maximale bedrag €55.775,- voor een kind tussen 18 en 39 jaar.

Voor doel twee kun je ook meer schenken, tot maximaal €104.887,- hier zitten wel beperkingen aan vast, deze zijn terug te vinden in artikel 33, 33a en 82a van de Successiewet 1956.

Schenken: waarom niet?

Zoals je hebt gelezen zitten er veel voordelen aan belastingvrij schenken, dus waarom zou je het niet doen? Belastingvrij schenken in 2021? Bereken zelf of dit ook iets voor jou is!


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here