Voor particulieren geldt vanaf nu ook een negatieve spaarrente. ING en Rabobank hanteren per 1 juli een negatieve rente voor vermogende klanten. Spaarders leveren dus in op spaargeld en betalen dus voor het geld dat op de bank staat. ING en Rabobank wordt de rente verlaagd naar min 0,5%. De negatieve spaarrente is van toepassing voor klanten die meer dan 1 miljoen euro op de bank hebben staan. Eerst was er sprake van een doorbelasting van de negatieve rente voor zakelijke klanten, dit geldt nu ook voor particuliere klanten.

Bij Triodos Bank zijn de regels wat scherper gesteld met betrekking tot de spaarders. Spaarders boven de 25 jaar betalen met ingang van vandaag over hun spaarrekening. Klanten bij de Triodos Bank betalen 2 Euro per maand voor hun spaarrekening. Spaarders die meer dan 100.000 Euro op de bank hebben staan, betalen 0,5% per jaar over het deel boven dit bedrag.

Rentebeleid van de Europese Centrale Bank

Waarom is de rente zo laag? Dit is als gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. De ECB stimuleert hiermee de economie. We gaan meer uitgeven omdat sparen minder aantrekkelijk is geworden.

Bovendien is de spaarrente in Nederland al tijden laag, ook onder meer omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat zij bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.

Rente-ontwikkeling van de opneembare spaarrente

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de vrij opneembare spaarrente over de afgelopen jaren.

Negatieve spaarrente voor vermogende klant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here