Wat is het verschil tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek?

0
220

Wat is het verschil tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek is het natuurlijk belangrijk om de hoogte van je hypotheek te weten, maar ook maak je een keuze uit de verschillende vormen van hypotheken. De vraag is natuurlijk welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past. Een hypotheek vergelijken is daarom goed.
Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks hetzelfde bedrag af, totdat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Je hypotheekschulden dalen maand na maand en hierdoor worden je hypotheeklasten ook steeds lager. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks eenzelfde bedrag. Het verschil met een lineaire hypotheek is, dat de verhouding tussen aflossing en rente wijzigt tijdens de looptijd van je hypotheek. In het begin betaal je veel rente en is je aflossingsbedrag laag. Deze verhouding verandert met de tijd. Dit zijn niet de enige hypotheekvormen. Je kunt ook kiezen voor een mengvorm van deze twee.

De voordelen en nadelen van beide hypotheekvormen

Bij een annuïteitenhypotheek nemen je nettolasten maandelijks toe. Je maandbedrag bestaat namelijk voor een steeds kleiner deel uit rente. De rente mag je fiscaal aftrekken. Dat voordeel neemt dus af gedurende de looptijd van je hypotheek. Bij een lineaire hypotheek wordt je schuld elke maand lager. In vergelijking met andere hypotheekvormen, is de rente relatief laag. Ook hier wordt je fiscale voordeel elke maand minder. Een lineaire hypotheek is dus meestal goedkoper. Voordelen van beide hypotheekvormen is in ieder geval dat je recht hebt op renteaftrek. Per saldo is de lineaire hypotheek goedkoper. Je maandlasten zijn in de eerste jaren wel relatief hoog, omdat je in het begin flink gaat aflossen. En omdat je sneller aflost, betaal je over het geheel gezien minder rente.

Welke hypotheekvorm is de beste keuze?

Je hypotheek vergelijken en een keuze maken voor de beste vorm, heeft veel te maken met je verwachtingen met betrekking tot je inkomen in de toekomst. Als je wellicht net gestart bent op de arbeidsmarkt is een annuïteitenhypotheek misschien de beste keuze. Als je juist verwacht dat je inkomen in de toekomst daalt doordat je bijvoorbeeld met pensioen gaat, kan je beter kiezen voor een lineaire hypotheek. Laat je bij je keuze voor een hypotheekvorm in ieder geval goed adviseren bij verschillende hypotheekaanbieders. Een hypotheekadviseur kan je van dienst zijn door allerlei mogelijkheden naast elkaar te leggen. Er moet immers gekeken worden naar het inkomen en wat maandelijks haalbaar is. Laat je dus altijd goed door hypotheekaanbieder informeren.

Is extra aflossen op je hypotheek verstandig?

Als je al een hypotheek hebt, kan je, zeker met de huidige spaarrente, voor de keuze komen te staan of het verstandig is extra af te lossen. Het is belangrijk om na te gaan of je maandelijkse lastenverlichting opweegt tegen je lagere financiële reserves. Als dit het geval is, kan het een interessante optie zijn. Geld dat je echt niet nodig hebt, kun je aanwenden om je hypotheek mee af te lossen. Heb je nog investeringen doen te doen prive of zakelijk, dan is het duur als je daarvoor een lening moet afsluiten. Daarnaast is het raadzaam gedurende de rentevaste periode niet meer af te lossen dan het boetevrij deel. Dat is minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek. Laatste punt; je kunt boetevrij aflossen aan de het einde van de rentevaste periode. Als je tijdens de rentevaste periode aflost, dan loop je het risico dat je een boete voor vervroegd aflossen moet betalen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here