Slim beleggen

0
780
Slim beleggen- hoe kapitaal opbouwen met weinig geld (2)

Slim beleggen

Slim beleggen om kapitaal op te bouwen? Hoe kun je slim beleggen om uiteindelijk een stevige kapitaal op te bouwen?  Heb je veel geld om te beleggen of kun je met weinig geld als beleggen? Investeren op de beurs blijft altijd fascinerend en dan met name hoe je denkt je rendement op te bouwen.

​Kun je slim beleggen met weinig geld?

Om rendement te maken op spaargeld is het belangrijk om eerst te bepalen waarin je wilt gaan beleggen. Daarbij heb je verschillende mogelijkheden, actief beleggen om actief te traden in aandelen of derivaten, of passief beleggen als rustigere beleggingsbeleid. Denk daarbij aan beleggingen in aandelen met een deel belegd in obligaties. Ook met een rustigere beleggingsbeleid kun je hoge risico’s lopen, zeker als de portefeuille veel speculatieve aandelen omvat. De volatiliteit (beweeglijkheid) van een aandelenportefeuille kan daardoor flink toenemen. Beleggen voor beginners of gevorderden kan dus daardoor wel degelijk wat uitmaken. Hoe actief of passief volg je de financiele markten om op basis daarvan gefundeerde conclusies te trekken over welke beleggingsstrategie je zult moeten toepassen.

Hoe kun je slim beleggen?

Ruim 20 jaar heb ik ervaring opgedaan op beleggingsgebied. Zowel op het gebied van trading in aandelen en derivaten heb ik ruimschoots ervaring opgedaan als effectenhandelaar. Telkens weer blijkt dat je over een goede strategie moet beschikken en deze gedisciplineerd moet volgen. Om lukraak te beleggen zonder een duidelijke visie, is niet geheel verstandig. Welke methodieken bestaan er om succesvol te beleggen? Technische analyse is een hulpmiddel waarbij je de eerste fouten al direct kunt vermijden. Simpelweg de fase bestuderen waarin een aandeel, index of valuta zich begeeft. De markt heeft altijd gelijk. Dus volg altijd de charts want hierin is zichtbaar hoe de markt denkt, ongeacht welke berichten er ook gepubliceerd worden. Al het nieuws is namelijk in de prijs verwerkt. Ruim 20 jaar beleg ik op de beurs waarbij technische analyse de basis vormt voor de beslissingen die ik neem. Op gevoel beleggen betekent per definitie een misstap. Volg dus altijd een systematiek.

In wat voor bedrijven moet ik beleggen?

Op de beurs kun je beleggen in small caps, midcaps en large caps. Dus je kan beleggen in kleine bedrijven die vaak erg volatiel kunnen zijn of juist de grote bedrijven zoals bijvoorbeeld aandelen DSM, Unilever of Koninklijke Olie. Je kan daarnaast er ook voor kiezen om te beleggen in het buitenland. Buitenlandse aandelen kunnen ook heel aantrekkelijk zijn om in te beleggen. Beleg je meer voor de korte termijn, dan is het interessant de volatiele aandelen op te zoeken. Zodat je de gelegenheid om snel kleine ritjes mee te nemen.

​Hoe kan ik echt vermogen opbouwen?

Wil je defensief gaan beleggen, dan kun je met een klein bedrag die je maandelijks opzij zet beleggen. Naarmate je ouder wordt, zal het belang in obligaties toenemen. Beleg je voor jouw kind of kleinkinderen, dan kan een grotere belang in aandelen aantrekkelijker zijn. Dit komt doordat de beleggingshorizon vrij lang is. Ook als de beurs een bepaalde periode in een neergaande lijn zit, dan maakt het nogal wat uit of je beleggingshorizon 5 jaar is of 30 jaar. Een manier om kapitaal op te bouwen met beleggen is middels maandelijks stortingen in een beleggingsfondsen portefeuille.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here