Gaat de digitale dollar er dan toch komen in de Verenigde Staten?
De laatste tijd waren er steeds meer berichten uit de media over de lancering over een mogelijke digitale valuta vanuit de centrale bank. Vanuit de Verenigde Staten hoorden we echter opvallend weinig, waardoor een digitale dollar nog ver weg leek.
Het laatste nieuws over valuta’s is echter dat hier eindelijk verandering in komt. Ook de VS is bezig om een eigen digitale valuta te ontwikkelen en te testen. Lees hieronder meer over de digitale dollar.
China leidt de dans om digitale valuta wat de druk op de VS opvoerde
Het feit dat het vanuit de VS zo stil bleef rondom de ontwikkeling van een digitale dollar was opvallend, vooral ook omdat China en ook Zuid-Korea hier al een stuk verder mee zijn.
Zo wordt de digitale Yuan al op grote schaal getest door grote bedrijven in China. Zuid-Korea onderzoekt digitale valuta’s ook al langer en heeft hiervoor zelfs een juridische adviesgroep gevormd.
De druk op de VS om ook een digitale valuta te ontwikkelen werd daarmee alsmaar groter. Het laatste nieuws over valuta’s is nu dus dat de VS er ook mee bezig is.
Dollar vertoont sterke verzwakking t.o.v. de Euro
In bovenstaande grafiek is duidelijk zichtbaar dat de Euro vanaf 2008 een zeer sterke opmars heeft laten zien ten opzichte van de dollar. De dollar is al lang niet meer de blinkende valuta meer in de wereld. De vraag is of de economie hiervan de oorzaak is, Trump of de coronacrisis.
Recent is de koers van de EUR/USD de 1,17 gepasseerd, wat inhoudt dat de twaalfjarige downtrend is afgebroken. Er is nu een volgende top zichtbaar rond de 1,25. Deze top werd neergezet op januari 2018. Het is dus spannend of de koers van de EUR/USD boven de 1,17 blijft.
Het is dus spannend of de EUR/USD verder verzwakt, wat zou impliceren een verdere zorgelijke ontwikkeling van de dollar ten opzichte van de Euro. Mocht de koers boven de 1,17 EUR/USD blijven, dan is de langjarige downtrend afgebroken en kunnen we meer zijwaartse koersontwikkelingen verwachten.
Corona heeft de noodzaak groter gemaakt
Het coronavirus heeft natuurlijk grote gevolgen voor de economie in het algemeen. Een van de effecten is een tekort aan munten, door zowel verminderde productie hiervan om werknemers te beschermen als door het feit dat vrijwel niemand meer contant geld uitgaf.
De circulatie van munten stagneerde hierdoor. Dit leidt er uiteindelijk toe dat detailhandelaren geen contant geld meer kunnen of willen accepteren, wat er weer voor zorgt dat de noodzaak voor een digitale dollar groter is geworden.
Het Amerikaanse congres hoopt de economie te stimuleren met een digitale dollar
De koersontwikkeling dollar is tijdens en sinds de uitbraak van corona niet gunstig. Sterker nog, door de slechte koersontwikkeling dollar is de Amerikaanse munt een van de grootste verliezers op de valutamarkten.
Normaal is de dollar juist een veilige haven voor beleggers in crisistijd, wat nu dus helemaal anders was. Dit is reden voor het congres om te kijken naar oplossingen en stimuleringsmiddelen voor de economie en de dollar. Een van de oplossingen die werd aangedragen is de digitale dollar, die liquiditeitsinjecties veel makkelijk moeten maken in de toekomst.
Uitgifte van de digitale dollar is nog ver weg
Hoewel de VS een digitale dollar dus onderzoekt is uitgifte nog ver weg. De centrale bank heeft ook nog niet toegezegd om een CBDC uit te geven. Voor nu is het nog strik bedoeld voor onderzoek.
Er komt veel kijken bij een eventuele uitgifte van een digitale dollar, zeker ook juridisch. Het blijft dus voorlopig afwachten of en wanneer de digitale dollar daadwerkelijk zal verschijnen.