Bij beleggers is State Street Global Advisors niet echt bekend, maar het is het op twee na grootste vermogensbeheerder ter wereld. State Street werkt wel voornamelijk samen met institutionele beleggers samen. Vandaar dat deze vermogensbeheerder niet zo heel bekend is bij particuliere beleggers. Zij beheren ruim 3 biljoen dollar. Naast dat zij diensten leveren aan institutionele relaties, produceert State Street investeringsvehikels voor de retailmarkt in de VS, Europa, Azië en Australië. State Street levert diensten aan bedrijven, verenigingen, overheden, non-profit organisaties, onderwijsinstellingen en religieuze organisaties. In 1990 werd State Street Global Advisors opgericht als een afzonderlijke entiteit van State Street bank.
State street global advisors is de nummer 3 ETF managers ter wereld na Blackrock en vanguard.
De ETF’s die State Street Global Advisors aanbiedt
State Street heeft maar liefst 35 jaar ervaring met indexproducten. Zij beheren meer dan 600 miljard dollar in meer dan 269 ETF’s wereldwijd. Zij spelen met de ETF in op de grote vraag die er is om indexbeleggers de mogelijkheid te geven om telkens te anticiperen op keuzemogelijkheden binnen de ETF markt. Indexbeleggen middels ETF’s wordt in de institutionele wereld veel geïmplementeerd als asset binnen een beleggingsportefeuille. In 1993 vond de introductie plaats van het S&P 500 SPDR produkt (Ticker: NYSE Arca: SPY) dat wordt verhandeld op de Amerikaanse beurs. SSGA is de nummer drie ETF managers ter wereld na Blackrock en Vanguard. In 1994 was er sprake van een sterke groei van het beheerd vermogen tot maar liefst 161 miljard dollar (USD) en dit verviervoudigde in 1999 tot 667 miljard dollar.
Wat zijn ETF’s precies?
Een ETF volgt letterlijk een beursindex, zodat de koersbewegingen gelijk zijn aan de bewegingen van die index. ETF’s kun je een beetje vergelijken met een beleggingsfonds dat de aandelen of obligaties die in de index zijn opgenomen, in dezelfde verhouding in portefeuille heeft. Het verschil met een beleggingsfonds is, is dat er geen fundmanager is die de aandelen op fundamentele gronden selecteert. Twee belangrijke voordelen van het beleggen in ETF’s zijn:
- Het rendement is vaak beter van een ETF ten opzichte van een actief beheerd beleggingsfonds, omdat in de praktijk blijkt dat het erg moeilijk is om de markt consistent te verslaan
- De beheerskosten zijn vaak erg laag bij indexbeleggen
State Street is in 2001 gestart met de Europese ETF’s en momenteel zijn er zo’n honderd zeer concurrende ETF’s genoteerd.
Welke duurzame indices zijn beschikbaar
Een populaire index is de duurzame variant van de S&P500, waarop State Street sinds kort in Europa een ETF genoteerd heeft. Deze ‘SPDR S&P500 ESG Screened UCITS ETF’ kost maar 0,10 procent beheerskosten per jaar. De index is breed gespreid, wat de prestaties op langere termijn ten goede komt en de risico’s vermindert.
With 140 ETFs traded in the U.S. markets, State Street Global Advisors ETFs gather total assets under management of $664.17B. The average expense ratio is 0.28%.
Een andere duurzame ETF is de SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETF, die een breed gespreide index van Europese aandelen volgt, tegen 0,12 procent beheerskosten per jaar. Deze ETF’s zijn genoteerd op Euronext vanwege de grote interesse in Nederland voor duurzaam beleggen.
Wat zijn de criteria voor beleggen in duurzame ETF’s
Bedrijven die niet voldoen aan de principes uit het ‘global compact’ van de Verenigde Naties worden uitgesloten. Het gaat om bedrijven die zich niet houden aan richtlijnen voor mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Ook bedrijven die tabak, controversiële en civiele wapens of thermische kolen produceren zijn uitgesloten. Bij het screenen van de indices wordt er gewerkt met Sustainalytics, een organisatie die bedrijven op ESG-normen beoordeelt. De indexproviders, S&P en STOXX, stellen met de input van Sustainalytics de duurzame indices samen. Dat zijn dus ‘gefilterde’ versies van de breed gespreide S&P500 en STOXX600 indices. Het voordeel is dat dat ze nog steeds een heel brede exposure in de markt hebben, en dus een vergelijkbaar goed risico-rendementsprofiel.”
Wat maakt duurzaam beleggen zo interessant?
Er werd nogal dubbel gekeken naar duurzame beleggingen. Er waren vaak twijfels over het magere rendement van duurzame beleggingsportefeuilles. Het duurzame karakter van deze fondsen zou ten koste gaan van het rendement. We zien nu steeds meer een draai van mensen die duurzaam beleggen steeds meer waarderen. Duurzaam beleggen zorgt voor lagere risico’s in een beleggingsportefeuille, en dat zou voor een betere rendement moeten zorgen.
In deze caronacrisis wordt juist nu, door de volatiele markten, beleggingen goed tegen het licht gehouden. Er zijn veel aandelen in bepaalde sectoren die juist nu flink geraakt worden. De trend naar duurzaam beleggen zal in de komende jaren alleen maar toenemen volgens analisten. Mensen willen dat er kritischer wordt gekeken naar belangrijke onderdelen zoals milieu, wetgeving en management.
Tegenwoordig gaat het om ESG, wat staat voor Environment, Social en Governance. Milieu heeft de hoogste aandacht, maar ook arbeidsomstandigheden en de capaciteiten en flexibiliteit van het management zijn belangrijke onderdelen alvorens te kunnen worden aangemaakt als duurzame onderneming, om zo ook deel uit te kunnen maken van een duurzame ETF of een duurzame beleggingsfonds.
Beleggen in duurzame ETF’s kan dus erg interessant zijn. Mocht je dit nog niet in jouw beleggingsportefeuille hebben, dan is het zeker in deze tijd de moeite waard dit eens te bestuderen en hier iets mee te doen.
Beleggen in duurzame ETF’s van State Street of in hun top presenterende Goud ETF?
Zie onderstaand één van de top fundmanagers van State Street. Jaar op jaar was hij in staat geweldige resultaten te boeken op goudbeleggingen: