De huizenprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen. Als je kinderen ouder worden, wil je ze graag ondersteunen met een woning of appartement. Het is tegenwoordig niet makkelijk om een hypotheek te verkrijgen bij een bank door strengere regels. Hoe kun je dit fiscaal voordelig regelen? Geld schenken aan kind voor aankoop huis is mogelijk doordat je belastingvrij een bepaald bedrag mag schenken. Je kan aan een lening verstrekken. We zetten alle mogelijkheden eens op een rij.
Voorwaarden geld schenken aan kind voor aankoop huis in 2020
Er zijn voorwaarden die gesteld worden om daadwerkellijk een schenking te kunnen doen aan jouw kind. Is jouw kind tussen de 18 en 40 jaar? Je mag dan eenmalig een hoog bedrag schenken. Voor een schenking in 2020 geldt de eis dat de ontvanger de schenking besteedt in de jaren 2020, 2021 en of 2022. Van belang is dat dit ook bewezen moet worden door schriftelijke stukken aan te tonen. De voorwaarden die gesteld worden met betrekking tot de schenkingsvrijstelling:
- het geld wordt besteed aan de verbetering of aan het onderhoud van het huis. Het bedrag moet je dan uitgeven binnen twee jaar na ontvangst van de schenking
- je moet schriftelijk aan kunnen tonen dat je het geld ook daadwerkelijk gebruikt voor het huis
- de afkoop van rechten van erfpacht
- aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld ontstaan na verkoop van een een woning van de begiftigde.
“Vrijstelling ten behoeve van de eigen woning, verbouwing of aflossing hypotheek, is voor een kind van 18 tot 40 jaar 103.843 Euro.”
Hoeveel mag je belastingvrij schenken aan je kind?
In 2020 heeft de regering besloten voor een verhoging van de schenkingsvrijstelling tot 103.653 Euro, wel met de voorwaarde dat de schenking verband houdt met de eigen woning. Hoeveel mag je in 2020 daadwerkelijk schenken aan je kinderen in 2020?
- Kinderen: 5.515 Euro
- Knderen 18 tot 40 jaar (eenmalig): 26.457 Euro
- Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) op voorwaarde dat schenking gebruikt wordt voor een studie: 55.114 Euro
- Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) op voorwaarde dat schenking gebruikt wordt voor kopen of het verbeteren van de woning: 103.643 Euro (let op beperkingen (art. 33, 33a en 82a SW 1956)
- Overige relaties (kleinkinderen, zussen, broers, etc…): 2.208 Euro
Belastingvrij schenken regel je vast bij de notaris
Let er op dat je een schenking altijd vastlegt bij de notaris. Dan staat schriftelijk vast dat de schenking ook gebruikt moet worden voor de woning. Bij de belastingdienst kun je dan aantonen dat de ontvanger geen belasting hoeft te betalen over schenking.
Moet je belastingaangifte doen voor een schenking?
Heb je van je ouders meer dan 5.515 Euro in een jaar ontvangen of meer dan 2.208 Euro van een ander, dan moet je altijd aangifte doen bij de belastingdienst. Bij de belastingdienst kun je online een aangifteformulier invullen. Mocht je in 2020 een schenking verkrijgen? Dan dien je voor 1 maart 2021 bij de belastingdienst aangfite te doen.
Veel gestelde vragen:
- Wat betekent een schenking voor de erfbelasting?
- Wat is een papieren schenking?
- Wat is een uitsluitingsclausule
- Is een uitsluitingsclausule nog steeds nodig met het nieuwe huwelijksrecht?
- Rente lening ouders aan kind belastingdienst
- Schenking omzetten in lening
- Belastingvrij schenken
- Renteloze lening familie
- Geld lenen aan kind voor bedrijf
- Onderhandse lening hypotheek
- Schenken voor overlijden
- Schenken voor studieschuld
- Belastingvrij doneren
- Grond schenken aan kind
- Onroerend goed schenken aan kind
- Schenking eigen woning gescheiden ouders
- Belastingvrij schenken kleinkind
- Overwaarde huis schenken aan ex-partner
- Geld op papier schenken aan kind
- Herroepelijk schenken aan je kind
- Geld schenken aan je kleinkind
- Sparen voor je (klein)kind
Vraag vrijblijvend advies aan
Geld schenken aan kind voor aankoop huis? Laat je goed informeren over welke stappen je zou moeten nemen om zo fiscaalvriendelijk geld te schenken aan je kind. Hetzij voor woning of voor een studie. Bekijk onderstaand het filmpje voor meer informatie.