Weet je het nog? Die jaren dat jouw bank in januari honderden euro’s rente op jouw spaarrekening stortte. Niet omdat je tonnen spaargeld had, maar omdat de rentepercentages hoog waren. Tegenwoordig mag je blij zijn met een paar tientjes en moet je bij sommige banken zelfs geld betalen om te mogen sparen…
Gelukkig zijn er nog wel manieren om rendement uit jouw spaargeld te halen. Eén daarvan is crowdfunding. Een goed alternatief voor beleggen. Maar hoe werkt dat? En waar moet je bij crowdfunding op letten? Dat vertellen we je graag!
Crowdfunding: een nieuwe manier van investeren
Crowdfunding is een relatief nieuwe manier van investeren. Letterlijk betekent het: geld binnenhalen bij het grote publiek. Ambitieuze, vaak startende ondernemers gebruiken crowdfundprojecten om geld binnen te halen om te groeien of uit te breiden. Investeer je in één van deze projecten? Dan krijg je in ruil daarvoor een aantrekkelijke rente over de investering. Crowdfunding opzetten is dus DE nieuwe manier om geld aan te trekken voor bedrijven. Investeren kan al vanaf 100 euro. Dat is een mooi bedrag om het eens mee te proberen, toch? Ook geeft het je de mogelijkheid om in verschillende de projecten te investeren en de risico’s te spreiden. Meer rendement door crowdfunding is dus mogelijk, mits je goed onderzoekt welke risico’s je loopt bij diverse projecten.
Groei van Crowdfunding van bedrijven groeit
De laatste jaren zien we dat meer bedrijven naar mogelijkheden zoeken om kapitaal aan te trekken. Steeds meer crowdfunding startups maken hun intrede tegenwoordig in het financiële landschap. Via online platformen kunnen mensen met een relatief klein bedrag bedrijven helpen die behoefte hebben aan een financiering. Het is gebruikelijk dat bedrijven naar de bank gaan om een financiering aan te vragen. Steeds meer maken bedrijven gebruik van een crowdfunding platform in plaat van een bank. Het is laagdrempelig voor bedrijven om hierin te participeren en voor het publiek kan het interessant zijn omdat je al vaak vanaf een paar tientjes al kunt deelnemen.
Verschillende type Crowdfundingplatformen
Crowdfundingplatformen zijn in te delen in 4 categorieën:
- Donaties: als investeerder doneer je een bedrag omdat men potentie ziet in een project of bedrijf. Het is echt een donatie; voor de investering krijg je geen rendement terug.
- Beloning: je investeert in een project of bedrijf in ruil voor een beloning. Dat kan bijvoorbeeld het product zijn dat het bedrijf met jouw investering gaat ontwikkelen.
- Lening: je investeert in een project of bedrijf en krijgt rendement over uw investering in de vorm van rente.
- Aandelen: je investeert in een project of bedrijf en krijgt daar aandelen in het bedrijf voor terug. Hoe werkt dit verdienmodel? Dit zit in de mogelijke waardevermeerdering van de aandelen en de dividenden. Dit kan voor investeerders extra risicovol zijn, omdat niet kan worden bepaald of het bedrijf in de toekomst een bepaald punt bereikt dat er dividend kan worden uitgekeerd.
Wil je rendement halen uit jouw investering? Dan kies je voor een lening. Je leent dan als het ware geld aan een onderneming en krijgt rendement over jouw investering in de vorm van rente. Bekende crowdfundingplatformen voor dit type crowdfunding zijn One Planet Crowd, Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar.nl.
Sommige crowdfundingplatformen richten zich specifiek op een branche. Zo gaat het bij Crowdrealestate om investeringen in vastgoed, bij Greencrowd om projecten in duurzame energie en bij Horecacrowdfunding om investeringen in horecabedrijven.
De voor- en nadelen van crowdfunding
Crowdfunding is een mooie manier om meer rendement uit jouw spaargeld te halen en bied je als investeerder veel voordelen. Toch zijn er, zoals bij alles, ook enkele nadelen. Om beide goed tegen elkaar af te wegen, vindt je hieronder een overzicht.
Voordelen
- Investeren kan al vanaf 100 euro en je bepaalt zelf hoeveel meer je investeert. Ook kun je de risico’s spreiden door in meerdere projecten te investeren.
- Je kiest zelf het project waar je in investeert.
- De rente en aflossing van jouw investering ontvang je maandelijks op jouw rekening.
- Meer rendement door crowdfunding, want je ontvangt een gezond rendement tussen de 4% en 9%.
Nadelen
- Ondanks dat je maandelijks rente en aflossing ontvangt, krijg je de investering pas aan het einde van de looptijd – mits het project goed verloopt – voor 100% terug.
- Je krijgt pas rendement op de investering als het doelbedrag voor het project binnen is.
- Het gebeurt weleens dat een project mislukt, waardoor je een deel of de hele investering kwijt bent.
Meer rendement door crowdfunding in te zetten?
“Financiering via crowdfunding groeide in Nederland in 2019 met 21% naar 321 miljoen euro, verdeeld over 3.284 projecten. De groei van het aantal projecten steeg in het afgelopen jaar met 18%.”
Overweeg je meer rendement door crowdfunding op te zetten? Laat je goed informeren over de mogelijkheden, de risico’s en de voorwaarden. Crowdfunding kan dus naast beleggen of sparen een interessante manier zijn om extra rendement te maken op jouw geld.