youngtimer fiscaal aantrekkelijk

 

Sta je op het punt een auto te kopen maar ben je als ondernemer nog op zoek naar de fiscale voordelen van bijvoorbeeld het leasen van een youngtimer? Het is de moeite waard dit te onderzoeken want voor veel ondernemers kan een youngtimer regeling financieel aantrekkelijk zijn. De bijtelling is 35% als je in een youngtimer rijdt. Je betaalt dit ook nog eens over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Dus de bijtelling, maar ook de aanschafprijs van de auto is aantrekkelijk. Zeker als je daarbij een auto kunt kopen met een lage kilometerstand.

Wanneer is een auto een youngtimer?

Een auto kan als youngtimer bestempeld worden als de auto 15 jaar of ouder is. Voor veel ondernemers kan een dergelijke aanschaf interessant zijn. Je voorkomt hiermee direct een groot waardeverlies. Een youngtimer hoeft niet persé een sportauto te zijn, ook een normale gezinsauto kan gezien worden als een youngtimer. De definitie van een youngtimer is vaak lastig te bepalen. Dit komt doordat auto’s uit de jaren ’70 ook gezien wordt als youngtimers. Het is in ieder geval van belang goed te letten op de historie van de auto, zodat je lang plezier kunt beleven van een dergelijke auto. Auto’s die na 15 jaar of 20 jaar betrouwbaar blijken te zijn, zien we voornamelijk terug bij de merken: Auto, BMW, Volkswagen, Mercedes, Volvo en de Saab. Maar ook hier moet je goed letten op mogelijke gebreken en dat er een betrouwbare onderhoudshistorie aanwezig is. In de praktijk kun je al snel vanaf 5.000 Euro een prima auto vinden waar je nog veel plezier aan kunt beleven.

Youngtimer fiscaal aantrekkelijk

Wat is het voordeel en nadeel van een youngtimer?

Het grote voordeel van een youngtimer is de lage bijtelling. Zoals gezegd, het feit dat de bijtelling over de dagwaarde wordt berekend en niet over de cataloguswaarde, daarmee kom je uit op zeer lage maandlasten.

“Een youngtimer kun je verzekeren als deze tussen de 15 en 25 jaar is. Let dus op de leeftijd van de auto.”

Het percentage van 35% is weliswaar hoog, maar de aanschafprijs van een youngtimer is daarentegen een stuk lager dan de aanschaf van een nieuwe auto. Als je een youngtimer verzekering hebt afgesloten, dan betaal je vaak minder premie. De verzekeraar houdt er namelijk rekening mee dat je weinig kilometers zult rijden en de auto meer als hobby gebruikt wordt. Een nadeel is dat een youngtimer een hogere benzineverbruik heeft. Tegenwoordig moet je ook letten of je youngtimer op diesel rijdt. In veel steden kun je tegenwoordig al niet meer binnenrijden met een youngtimer. Veel steden hebben tegenwoordig een milieuzone.

Welke verzekering past bij een youngtimer?

Er zijn enkele voorwaarden die gesteld worden indien je een youngtimer wil gaan verzekeren. Voor de belastingdienst is een youngtimer als deze tussen de 15 en 25 jaar oud is. Je hebt verzekeraars die bepaalde auto’s vanaf 10 jaar ook al zien als een youngtimer. Ook belangrijk om te weten, dat als je de auto total loss rijdt, de verzekering normaal gesproken de dagwaarde vergoedt, maar bij een youngtimer verzekering krijg je de taxatiewaarde vergoedt. Let er ook op dat je vooraf als je een verzekering afsluit voor een youngtimer, dat je een taxatierapport moet aanvragen door een erkende taxateur. De youngtimer moet in ieder geval aan voldoen aan de volgende voorwaarden;

Youngtimer fiscaal aantrekkelijk? Neem contact op één van onze samenwerkende partijen

Het is en blijft altijd spannend om een youngtimer te kopen. Nog beter is het om vooraf goed de mogelijkheden te bespreken en te kijken of dit past binnen het fiscale plaatje en binnen jouw verwachtingspatroon. Zie je jouw youngtimer meer als een “hobby auto” erbij, dan kan het zeker interessant zijn. Het is en blijft afwegen, want ook de brandstofkosten zal hoger uitkomen. Al met al kan het toch een aantrekkelijke aanschaf zijn. Je zal met 3 elementen rekening moeten houden, namelijk:

  • cataloguswaarde
  • bijtellingspercentage
  • Belastingschijf waar de bijtelling in valt.

Vragen of over dit onderwerp? Bel Kemner & Partners in Huizen: 035- 5268959. Zij zijn specialisten op dit gebied en zij kunnen je voorzien van een goed advies.

Bekijk onderstaand welke prachtige modellen youngtimers je als ondernemer zou kunnen leasen voor een scherpe prijs.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here