Wat is een putoptie

  0
  350
  Wat is een putoptie

  Wat is een putoptie

  Wat is een putoptie en hoe kunt u hiermee geld verdienen?  Er zijn namelijk twee mogelijkheden, namelijk een putoptie kopen en een putoptie verkopen. Hetzelfde is van toepassing bij callopties. Ook bij callopties kunt deze aankopen maar ook verkopen.

  Wat is een optie? Een optie geeft u het recht om 100 aandelen te kopen of te verkopen tegen een van te voren vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode. Voor dit recht betaalt u een bepaalde optiepremie. De optie heeft dus een einddatum. We noemen dit de expiratiedatum. U kunt met opties anticiperen op koersstijgingen en koersdalingen, maar u kunt ook profiteren van stabiele koersen. Via diverse optieconstructies kunt u ook hiermee winst behalen.

  Wat is een putoptie ten opzichte van een calloptie

  • calloptie: een calloptie geeft u het recht een bepaalde onderliggende waarde te kopen. Het aandeel moet stijgen wilt u winst maken met een calloptie. De waarde van de calloptie zal gaan toenemen.
  • putoptie: een putoptie geeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen. Het aandeel moet in dit geval dalen. Hierdoor zal de waarde van optie toenemen.

  We nemen als voorbeeld het aandeel Koninklijke olie. Stel het aandeel staat op 25 Euro. Er zijn namelijk drie keuzes die u kunt maken:

  • u koopt een in-the-money putoptie (bijvoorbeeld de put dec ’15 30,00 op 6,50 Euro)
  • u koopt een at-the-money putoptie (bijvoorbeeld de put dec’15 25 op 3,50 Euro)
  • u koopt een out-of-the-money putoptie (bijvoorbeeld de put dec’15 20 op 1,70 Euro)

  In het eerste geval heeft de optie intrinsieke waarde, namelijk de optie is sowieso minimaal 5 Euro waard, het verschil tussen de uitoefenprijs en de beurskoers. In het tweede geval is de beurskoers gelijk aan de uitoefenprijs. U betaalt hier dus alleen tijd- en verwachtingswaarde. In het laatste geval betaalt u eveneens alleen tijd- en verwachtingswaarde. Het voordeel van de tweede optie is dat de waarde direct toeneemt als het aandeel stijgt. De optie krijgt dan intrinsieke waarde. Daarom is deze optie ook duurder. Wat is een putoptie waard als de beurskoers boven de uitoefenprijs expireert? Helemaal niets. De optie loopt dan waardeloos af. Pak dus op tijd uw winst en kijk naar de volgende kans.

  Opties in volatiele markten

  Als u opties koopt, is het dus van belang dat er voldoende schommelingen zichtbaar is van het betreffende aandeel of bijvoorbeeld de AEX index. Blijft de koers stilstaan, dan verliest de optie veel premie. Mits u opties schrijft middels optieconstructies, daarover leest u meer in ons andere artikel. Let daarom goed dat u dus een stop-loss limiet plaatst. Wat is een putoptie waard tijdens expiratiedatum? Dat hangt af of de beurskoers onder de uitoefenprijs is geexpireerd, dan verliest u de gehele premie. Als de optie wel waarde heeft, dan krijgt u dus de intrinsieke waarde uitgekeerd.

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here