Wat is een calloptie

Wat is een calloptie

Wat is een calloptie en hoe kunt u hiermee geld verdienen. U heeft namelijk twee mogelijkheden, namelijk een calloptie kopen en een calloptie verkopen. Dit kunt u ook doen met putopties, namelijk kopen en verkopen van een putoptie.

Een optie geeft u het recht om 100 aandelen te kopen of te verkopen tegen een van te voren vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode. Voor dit recht betaalt u een bepaalde optiepremie. De optie heeft dus een einddatum, de zogenoemde expiratiedatum. U kunt met opties anticiperen op koersstijgingen en koersdalingen.

Een optie geeft u het recht om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen binnen een bepaalde periode tegen een van te voren vastgestelde prijs. Hiervoor betaalt u een optiepremie.

Wat is een calloptie ten opzichte van een putoptie

  • calloptie: een calloptie geeft u het recht een bepaalde onderliggende waarde te kopen. Het aandeel moet stijgen wilt u winst maken met een calloptie. De waarde van de calloptie zal gaan toenemen.
  • putoptie: een putoptie geeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen. Het aandeel moet in dit geval dalen. Hierdoor zal de waarde van optie toenemen.

We nemen als voorbeeld het aandeel Koninklijke olie. Stel het aandeel staat op 25 Euro. Er zijn namelijk drie keuzes die u kunt maken:

  • u koopt een in-the-money optie (bijvoorbeeld de call dec ’15 20.00 op 6,50 Euro)
  • u koopt een at-the-money optie (bijvoorbeeld de call dec’15 25 op 3,50 Euro)
  • u koopt een out-of-the-money optie (bijvoorbeeld de call dec’15 30 op 1,70 Euro)

In het eerste geval heeft de optie intrinsieke waarde, namelijk de optie is sowieso minimaal 5 Euro waard, het verschil tussen de uitoefenprijs en de beurskoers. In het tweede geval is de beurskoers gelijk aan de uitoefenprijs. U betaalt hier dus alleen tijd- en verwachtingswaarde. In het laatste geval betaalt u eveneens alleen tijd- en verwachtingswaarde. Het voordeel van de tweede optie is dat de waarde snel kan toenemen als het aandeel stijgt. De optie krijgt dan intrinsieke waarde. Daarom is deze optie ook duurder. Wat is een calloptie waard als de beurskoers onder de uitoefenprijs expireert? Helemaal niets. De optie loopt dan waardeloos af. Pak dus op tijd uw winst en kijk naar de volgende kans.

Callopties tijd volatiele markten

Als u opties koopt, is het dus van belang dat er voldoende schommelingen zichtbaar is van het betreffende aandeel of bijvoorbeeld de AEX index. Blijft de koers stilstaan, dan verliest de optie veel premie. Let daarom goed dat u dus een stop-loss limiet plaatst. Wat is een calloptie waard tijdens expiratiedatum? Dat hangt af of de beurskoers onder de uitoefenprijs is geexpireerd, dan verliest u de gehele premie. Als de optie wel waarde heeft, dan krijgt u dus de intrinsieke waarde uitgekeerd.

0 Comments Join the Conversation →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *