Pensioen in eigen beheer

0
458

Pensioen in eigen beheer verdwijnt

Pensioen in eigen beheer is een belangrijk onderwerp geweest voor de directeur grootaandeelhouder dat op prinsjesdag 2016 naar voren is gekomen. Soms kan een pensioen in eigen beheer een blok aan het been zijn, denk aan bijvoorbeeld als je dividenduitkeringen moet doen of als je een lening wil aanvragen bij de bank, kan een pensioen dat op de balans staat, best in de weg zitten. Om daar een oplossing voor te bieden is er een wetsvoorstel gelanceerd waarbij de mogelijkheid is opgenomen om tegen een gunstige tarief van het pensioen af te komen. Voor 2017 wordt een korting verleend van 34,5%. Dit wil zeggen dat als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid in 2017 dat je tegen 34,5% in plaats van de reguliere 52% jouw pensioen kunt afkopen. Dit kan echter ook in 2018 of in 2019, maar dan neemt het fiscaal voordeel iets af.

Is afkoop pensioen eigen beheer voordelig?

Pensioen in eigen beheer afkopen hangt van een aantal factoren af om te kunnen bepalen of het interessant is of niet. Het kan dat als pensioen naar prive komt, het vermogen bij jouw in de box 3 vermogen komt te staan. In box 3 moet u wellicht belasting betalen en die belasting gaat vanaf 2017 omhoog. Het zal dus een kwestie van rekenenen worden om te zien of het interessant om je pensioen af te kopen. Het plan moet overigens nog wel door de eerste en tweede kamer worden aangenomen. Naar aanleiding van het definitief besluit, zal blijken of het interessant voor je is om gebruik te maken van pensioenafkoop. In het voorstel is overigens wel een regeling opgenomen die je wellicht wel dit jaar moet inzetten. En dat is het naar prive halen van elders verzekerd kapitaal. Die mogelijkheid gaat vanaf 2017 vervallen.

Pensioen in eigen beheer met deels herverzekerd pensioen

Als er sprake is van een (deels) herverzekerd pensioen, dan zal de mogelijkheid vervallen om vanaf 1 januari 2017 om de waarde daarvan aan de BV uit te keren. Je kan dus besluiten om bijvoorbeeld de pensioenclausule te laten verwijderen van de polis. Je kan ook het ongewijzigd door laten lopen, afkopen en terughalen naar jouw eigen BV. Aan welke zaken dien je dan te denken? Kijk altijd naar de voorwaarden van de verzekering, overlijdensdekking en meeverzekerde arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er zijn aanvullend nog tal van zaken waar je goed naar zult moeten kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here