Als je op zoek bent naar een beleggingscoach, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een echte beleggingsspecialist die al ruime ervaring heeft opgedaan in de beleggingswereld.
Wie ben ik?
Ik ben Misha Spreekmeester en 18 jaar werkzaam geweest in de financiële wereld. Ik heb voor verschillende brokers gewerkt en banken, waaronder ING. Hier heb ik ruim 15 jaar gewerkt als beleggingsspecialist en was ik verantwoordelijk voor het beheer van beleggingsportefeuilles van grote klanten. Als beleggingsadviseur was ik dagelijks bezig met het beheer van aandelen, obligatie en derivaten portefeuilles.
Ik heb veel meegemaakt op de aandelenbeurs. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk het is om trends te ontdekken om op deze manier te zorgen voor een juiste selectie van diverse soorten beleggingen in jouw beleggingsportefeuille. Laat ik heel eerlijk zijn, de meeste beleggers verliezen geld op de beurs. Waar ligt dat aan? Vaak is er geen doordachte strategie aanwezig en wordt er vaak op gevoel beslissingen genomen, of wordt er gereageerd op de hype die speelt. Dit zorgt ervoor dat beleggers uiteindelijk, ook als ze goede beleggingsrendementen hebben gemaakt omdat de beurs meezat, uiteindelijk toch de mist in gaan.
Bitcoin beleggingen is bijvoorbeeld razend populair geworden en zodra er een beetje euforie ontstaat, volgt iedereen de vele goeroes die er in de markt zijn. Hoe zou het zijn als je als belegger je de meningen van anderen kan toetsen op basis van de kennis die een beleggingscoach met je deelt? Je voorkomt namelijk grote verliezen op de beurs en de kans is groot dat je gerealiseerde beleggingswinsten veilig kunt alloceren in andere beleggingen.
Waar lopen particuliere beleggers tegenaan?
- Gebrek aan kennis: vaak worden beleggers onzeker in het nemen van beleggingsbeslissingen om doordat zij beperkte kennis hebben van de financiële markten, technische analyse of beleggingsstrategieën.
- Risicobeheer: als je gaat beleggen, dan brengt dat risico’s met zich mee. Het is vaak onbekend hoe men risico’s moet beheren of minimaliseren.
- Emotionele betrokkenheid: emoties kunnen zorgen voor grote verliezen. Door hebzucht, angst of onzekerheid neemt men al snel verkeerde beslissingen die vermeden had kunnen worden.
- Gebrek aan tijd: je hoeft niet veel tijd te spenderen om de beleggingsmaterie te beheersen, het is de methodiek begrijpen waardoor je weet waar je rekening mee moet houden.
- Particuliere beleggers zoeken naar mogelijkheden om in eigen beheer pensioen op te bouwen en naar professionele begeleiding zodat ze voldoende voorbereid zijn op hun toekomstige financiële behoeften. Zorgen voor een pensioenbouw
Beleggingscoach voor beginners en gevorderden
Of je nu nog moet beginnen met beleggen of je bent reeds een gevorderde belegger, een beleggingscoach kan je op weg helpen om de juiste keuzes te maken en zal je attenderen op valkuilen die je als belegger moet zien te voorkomen.
Het herkennen van trends
Of je nu in aandelen belegd of in obligaties, vastgoed, forex of crypto, het is van belang om trends te herkennen. Als je in aandelen belegd, is het van belang welke aandelensectoren trendmatig sterk bewegen. Vaak zie ik dat het hier mis gaat. Dit is namelijk de basis.
Actief of passief beleggen
Of je nu een actieve belegger of passieve belegger bent, het is van groot belang de financiële markten te begrijpen en ik benadruk nogmaals het belang van trends op de beurs. Een cursus beleggen zal veel inzicht geven over verschillende beleggingsstrategieën, risicobeheer en het interpreteren van markttrends. Het zelfstandig kunnen identificeren van markttrends is voor beleggers een verrijking, hierdoor bouw je zelfvertrouwen op en weet je precies waar de valkuilen liggen.
Strategieën die een beleggingscoach kan aanreiken
Een beleggingscoach kan verschillende strategieën aanreiken, die verschillende benaderingen en technieken kan omvatten. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Diversificatie: door een portefeuille te diversificeren zorg je ervoor dat het risico verminderd wordt door de spreiding over verschillende activaklassen
- Lange-termijn beleggen: door een langetermijn beleggingsstrategie te hanteren, zal je niet hoeven te reageren op de kortetermijn marktvolatiliteit.
- Waardebeleggen: Waardebeleggen, oftewel, Value beleggingen zijn ondergewaardeerde aandelen met een lange termijn groeiperspectief.
- Inkomstenbeleggen: beleggen met als uitgangspunt inkomsten te genereren vanuit dividendaandelen of vastrentende waarden
- Technische analyse: toekomstige marktbewegingen voorspellen op basis van historische koersgegevens
- Fundamentele analyse: onderzoek naar de financiële gezondheid en prestaties van bedrijven en op basis hiervan een beleggingsportefeuille samenstellen
- Risicobeheer: het toepassen van beleggingsstrategieën om risico’s te reduceren
- Sectorrotatie: op basis van economische cycli beleggingen verschuiven tussen verschillende sectoren
- Passief beleggen: een passieve beleggingsstrategie volgen door meer te focussen op indexfondsen
- Tactische Asset Allocatie: activaklassen indelen op basis van marktomstandigheden
- Marktneutraliteit: een portefeuille samenstellen die minder volatiel beweegt
- Groei aandelen vs waarde aandelen: een portefeuille samenstellen die meer groei aandelen omvat of een portefeuille met ondergewaardeerde aandelen
- Portefeulleherbalancering: om een beleggingsdoel gerealiseerd te krijgen, is het van belang met regelmaat de beleggingsportefeuille aan te passen
- Duurzaam beleggen: beleggen in assets die meer verband houden met milieu-, sociale- en governancefactoren.
Vrijblijvend een afspraak inplannen?
Als financieel strateeg kan ik je van dienst zijn met de volgende services:
- Uitwerken van een financieel beleggingsplan
- Als investeerdersscoach kan ik zorgen voor persoonlijke Financiële coaching zodat je de juiste beleggingsbeslissingen kan nemen
- Ondernemers begeleiden van zakelijk vermogen die begeleid willen worden met hun beleggingsportefeuille om bepaalde doelstellingen te behalen
- Ik geef ook beleggingstrainingen of workshops over beleggen.
Neem gerust contact op indien er nog vragen mochten zijn.