Waarom investeren in goud heel interessant kan zijn
Goud is een zeer bijzonder edelmetaal. Bij vrijwel iedereen spreekt goud tot de verbeelding, als symbool van luxe en kwaliteit. Goud staat dan ook al jaren bekend als zeer waardevol, en wordt tegenwoordig in allerlei zaken gebruikt.
Zo zijn er smartphones met goud, vliegtuigen met goud en zelfs gouden microchips. Omdat goud zo waardevol is en dat zeer waarschijnlijk ook blijft is beleggen in goud heel interessant. Beleggen in goud kun je zien als het opbouwen van een mooi spaarpotje. In dit artikel lees je hier veel meer over!
Beleggen in goud
Beleggen in goud is een alternatieve manier van beleggen die steeds meer mensen overwegen. Het is echter ook een vrij onbekende vorm van investeren, wat een reden kan zijn om er niet in te investeren.
Het grote voordeel van goud is dat het geen tegenpartijrisico heeft, waardoor het vooral in onzekere tijden enorm populair is. Zo lang als we ons kunnen herinneren wordt goud gebruikt als ruilmiddel, en het is zeldzaam genoeg om er een waarde aan te geven.
Tijd heeft er vrijwel geen invloed op, waardoor bijvoorbeeld gouden munten altijd goed blijven. Omdat het ook al jarenlang zo is dat mensen het uiterlijk van goud associëren met luxe en kwaliteit verwacht men dat goud altijd zijn waarde blijft behouden. Vandaar dat beleggen in goud een goede optie kan zijn, vooral als diversificatie van een aandelenportefeuille.
Recente koersontwikkeling goudprijs
Langetermijn goudgrafiek
In de lange termijn goudgrafiek is duidelijk zichtbaar dat goud een zeer aantrekkelijke belegging is geweest voor beleggers. De goudprijs heeft alleen in 2012 een forse daling laten zien en halveerde bijna. Vanaf 2019 heeft de goudprijs weer een ijzersterke uptrend laten zien tot nu toe.
De vraag rijst nu: heeft beleggen in goud nog zin? Ondanks dat de koers zo hard gestegen is, zou je het vanuit 2 perspectieven moeten bekijken of goud nog aantrekkelijk is. Goud is en blijft een veilige vluchthaven en biedt in tijden van economische en politieke onzekerheid een mooie uitkomst in plaats van te beleggen aandelen.
Bekijk je het vanuit de toegevoegde waarde voor een beleggingsportefeuille, dan is de toevoeging van een goudbelegging waardevol gezien de lage correlatie met aandelen.
Korte termijn goudgrafiek
Ook op de korte termijn koersgrafiek van goud zien we een consistent stijgende trend, waarbij we op 11 augustus dit jaar een flinke dip hebben gezien. De actuele goudprijs is momenteel rond de 1.923 dollar. Er was hier duidelijk sprake van winstnemingen, maar ook door de gestegen rentes in Amerika.
Goud reageert namelijk op veranderingen in de rente. Als de rente stijgt, zie je dat men vanuit de markt men een verschuiving maakt van aandelen naar obligaties. Dus wordt goud ook gezien als minder aantrekkelijk. Maar ook zilver liet een sterke daling zien van maar liefst 15%. De vraag naar zilver viel ineens hard terug. Zilverprijs is overigens wel volatieler dan de goudprijs.
Analisten voorspellen een hogere koers voor goud, juist vanwege het feit dat de rente laag blijft en de dollar zwak. Vermogensbeheerder WisdomTree voorspelt een koers van 2650 dollar. Zakenbank Goldman Sachs voorspelt een koers van 2.300 dollar, terwijl JP Morgan het huidige niveau ziet als de juiste waardering.
Maar over de volle breedte zijn bankiers positief over de goudprijs en blijft beleggen in goud een aantrekkelijke belegging. Maar er zijn ook geopolitieke spanningen momenteel tussen Amerika en China, en goud is dan een veilige haven als dit soort problemen de kop op steken.
De verschillen tussen investeren in goud en andere beleggingsmogelijkheden
Wat is dan het verschil tussen beleggen in goud en andere beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen of obligaties? Allereerst koop je met fysiek goud een stuk vermogen buiten het financiële systeem om, zonder het tegenpartijrisico. Dat geldt natuurlijk niet voor beleggen in goud aandelen.
Daarnaast zijn velen ervan overtuigd dat goud juist in crisistijd in waarde stijgt, omdat aandelen of obligaties dan niet veilig of rendabel zijn. Daarom is goud een mooie manier om je portefeuille te diversifiëren of geheel op een andere manier te investeren.
In een beleggingsportefeuille is het daarom altijd belangrijk om risico’s te spreiden. Hoe alloceer je jouw beleggingen in een beleggingsporfefeuille? Dat is voor iedereen verschillend. Dit hangt af welke doelen je wenst na te streven als belegger.
Ben je een kortetermijn belegger, dan zal je meer gefocust zijn op het behalen van korte termijn winsten. Ben je een langetermijn belegger, dan is goud absoluut een mooie en aantrekkelijke belegging naast de andere assets die je kan hebben in een portefeuille, zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Als je breed gespreid belegd, dan doe je er goed aan verschillende assets op te nemen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetalen en eventueel liquiditeiten.
Waarom beleggen in goud
Goud wint dus in onzekere tijden aan populariteit omdat blijkt dan zelfs spaargeld bij een bank niet altijd veilig is. Vooral mensen met grotere vermogens lopen risico in slechte tijden, spaargeld mag dan in sommige gevallen worden gebruikt om banken te redden. Het risico bij beleggen in goud is wat dat betreft kleiner.
Daarnaast heeft goud het de afgelopen 50 jaar heel goed gedaan. Beleggers verwachten dat deze trend zich doorzet, vooral omdat de vraag naar goud zal blijven toenemen. Ook op de beurs is er steeds meer vraag naar goud. Wanneer aandelen te duur lijken gaat er al snel geld naar beleggingen in goud.
Kort gezegd verwacht men dat de vraag naar goud blijft stijgen, terwijl het aanbod achterblijft omdat goud zeldzaam is. Daardoor zal goud waarschijnlijk in waarde blijven stijgen. Toch kan ook goud wel degelijk in waarde zakken, bijvoorbeeld wanneer aandelen interessanter worden. Het is dus absoluut niet zo dat er amper risico is bij beleggen in goud aandelen. Met name als de rente stijgt kan dit een storingsfactor zijn voor een opgaande goudprijs.
Goudprijs ten opzichte van de Dow Jones en de AEX?
We hebben het gehad over de uitstekende performance van de goudprijs, dat hebben we zojuist in dit artikel kunnen zien in de goudgrafiek voor zowel de korte als voor de lange termijn. Maar wat is de trend van de goudprijs ten opzichte van de AEX index en de Dow Jones Index? Hoe is dus de relative performance van de AEX en de Dow Jones ten opzichte van goud?
Interessant is om te zien dat goudprijs structureel met een langdurige outperformance begon vanaf 2000 dat ongeveer duurde tot en met 2012. Sindsdien heeft de goudprijs niet meer deze twee beursindexen kunnen outperformen.
Ten opzichte van de AEX index bijvoorbeeld, zien we dat tussen 2014 en 2019 de performance niet beter of slechter was. Ten opzichte van de Dow Jones zien we wel dat de goudprijs het slechter deed. We zien momenteel een mooie uitbraak van de performance ontstaan van goud ten opzichte van de AEX.
Uiteraard kun je goud afzetten ten opzichte van zoveel indexen, maar het gaat erom snel een blik te werpen over niet alleen hoe de goudprijs zich ontwikkelt, maar ook hoe de goudprijs zich ontwikkelt ten opzichte van aandelen. Als je de periode bekijkt tussen 2000 en 2012, dan was er een mooie toevoeging geweest van het rendement op je portefeuille door in dit geval te beleggen in goud.
Beleggen in goud: hoe werkt dat?
Je hebt drie mogelijkheden wanneer je gaat investeren in goud. Je kunt fysiek goud kopen, hierbij heb je geen tegenpartijrisico en zit er geen partij tussen je belegging in. Je kunt goud wereldwijd inwisselen voor alle valuta.
Ook kun je beleggen in goud aandelen, dan heb je het over goud trackers of ETF’s. Beleggen in goud ETF’s gaat via een bank of broker. Online beleggen in goud heeft als nadeel dat je nog steeds geen fysiek goud in bezit hebt, maar slechts de waardeontwikkeling van goud volgt.
Tot slot kun je nog beleggen in goudmijnaandelen. Deze worden door vele factoren beïnvloed en zijn daarom zeer volatiel. Wil je veilig beleggen in goud, dan is dat dus niet de beste keuze.
Beleggen in zilver of goud?
Tot slot, is het beter om te beleggen in zilver of goud? Is beleggen in goud verstandig? Of is beleggen in zilver rendabeler? De goudprijs beweegt minder dan de zilverprijs, en het rendement is sinds 1771 hoger dan op zilver.
Zilver heeft meer industriële toepassingen dan goud waardoor de prijs meer veranderlijk is. Wel is het zo dat de zilvermarkt veel kleiner is, waardoor de prijzen ook veel sneller kunnen stijgen dan de goudprijs. Het ligt dus vooral aan wat je doelen zijn en welke mate van risico je wenst te nemen.
Wel zien we dat goud zich heeft bewezen als interessante belegging voor de lange termijn. Goud als veilige vluchthaven wordt vaak genoemd, en we kunnen dit dan ook bevestigen als we de trend van de goudprijs zien van de afgelopen jaren. We zien een steeds hogere goudprijs, maar ook in tijden dat goud minder presteert, is een goudbelegging interessant als onderdeel in een beleggingsportefeuile.
Goud heeft historisch gezien een lage correlatie met aandelen en obligaties, wat duidt op een betere performance van het edelmetaal op het moment dat de waarde van andere beleggingen dalen. Er zijn duidelijk voordelen van beleggen in edelmetalen, maar zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen, kun je ook periodes hebben waarbij aandelen beter presteren.
Ook het rendement van goudbeleggingen kan fluctueren, soms zie je een outperformance van goud ten opzichte van aandelen en soms een periode van underperformance. Als langetermijn belegging kan het dus rustig als onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille worden opgenomen.
Disclaimer: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een volledig risicovrije belegging bestaat niet. BeursVandaag geeft geen beleggingsadvies. Dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden.