Al ongeveer een decennium lang, is het mogelijk om online te investeren in cryptocurrencies, waarvan de bitcoin wellicht het meest bekende voorbeeld is. Wat zijn bitcoins precies en hoe weet je nu eigenlijk wanneer het een goed moment is om te beleggen in bitcoins? Welke beleggingstechnieken bestaan er? Lees het allemaal in dit artikel!
Wat zijn bitcoins?
Wie denkt aan beleggen in bitcoins, moet eerst en vooral goed begrijpen wat een bitcoin is en dat begint bij de begrippen “blockchain en cryptovaluta”.
Een blockchain is een elektronische database, waarin transacties, zoals betalingen met een digitale munt, opgeslagen worden. Elke transactie wordt gezien als een digitaal ondertekend blokje informatie dat onleesbaar wordt gemaakt door cryptografie. Het netwerk dat ontstaat door deze digitale informatieblokjes, luistert naar de naam “blockchain”.
Cryptocurrencies, of digitale munten, zijn een echte hype met als populairste toepassing de zogenaamde bitcoin. Bitcoins worden (nog) niet (veel) gebruikt als betaalmiddel maar als online ruilmiddel. Toch zijn er steeds meer webshops die betalingen met bitcoins toestaan. De bitcoin is als het ware een nieuwe digitale munt.
Het verschil met andere soort beleggingen, is dat de bitcoin niet gereguleerd wordt. Er is dus geen bank of overheid die de koersontwikkeling van de Bitcoin kan beïnvloeden.
Correlatie bitcoin met andere beleggingscategorieën
In een beleggingsportefeuille neem je verschillende assets om het risico van je beleggingen te spreiden. Hier kijkt men naar de correlatie van verschillende assets, zoals obligaties, aandelen en vastgoed.
Wat houdt de prijscorrelatie van verschillende beleggingen in? Een correlatiecoëfficiënt beweegt tussen de -1 tot +1. Beleggingen die zich tegengesteld ontwikkelen, hebben een correlatiecoëfficiënt van -1. Beleggingen die gelijk op dezelfde richting bewegen, hebben een correlatiecoëfficiënt van +1.
Onderstaand tref je een grafiek aan waarin je de correlatie ziet van goud en aandelen met Bitcoin. Interessant is om te zien dat er geen verband zichtbaar lijkt te zijn tussen de prijsontwikkelingen van de aandelen en goud. Oftewel, je kan het rendement van je beleggingsportefeuille verkleinen door bitcoins op te nemen als asset binnen een portefeuille.
Echter, er zijn nogal wat vraagtekens bij vermogensbeheerders om de Bitcoin op te nemen als asset binnen een beleggingsportefeuille. Een aandeel heeft een onderliggende waarde. Als men aandelen koopt, dan is dit vaak vanuit de beweegreden dat men verwacht dat de onderneming waarin men belegd, winst zal maken, zodat de koers verder in waarde stijgt.
Bij een obligatie ontvang je rente en heb je aan het einde van de looptijd van de obligatie weer je geld terug, met daarbij de opgebouwde rente. Het ontbreken van een verdienmodel en de onduidelijkheid die er zijn over waar cryptobeleggingen nu echt voor staat, maakt dat veel vermogensbeheerders nog erg aftastend zijn hierover.
Hoe werkt beleggen met bitcoins
Wil je investeren in bitcoins, dan heb je een digitale portemonnee nodig. In deze digitale portemonnee worden je Bitcoins bewaard. Je kan Bitcoins’s aankopen met Euro’s. Als je bitcoins fysiek aankoopt, dan moet je een zogenaamde wallet aanmaken. In het begin kan het lastig zijn dit op te starten.
Hoe kan je beleggen in bitcoins?
Bitcoins kun je vrij eenvoudig kopen bij een online broker. De bekendste online brokers voor Bitcoin beleggingen zijn E-Toro en Plus500. Je kan direct investeren in crypto’s. Het is zelfs mogelijk tegenwoordig te beleggen in Bitcoin futures. Dit is als het ware een contract waarmee je bitcoins kan kopen. Bitcoin futures kun je handelen via de grootste handelsplaats, namelijk Bitmex. Er zijn viertal exchanges voor de bitcoin:
- Bitstamp
- GDAX
- itBit
- Kraken
Succesvol beleggen met bitcoins
Bitcoins zijn vergelijkbaar met aandelen: De koers kent grote schommelingen en het is aan jou om er het juiste moment van aan – en verkoop uit te kiezen. Koop je bitcoins aan een lage prijs wanneer je in de nabije toekomst een prijsstijging verwacht en verkoop ze wanneer je een prijsdaling verwacht. Houd de koersschommelingen en de media nauwlettend in het oog om constant op de hoogte te blijven.
De drie strategieën voor je bitcoin belegging
Buy & hold
De naam zegt het zelf al: Wie voor deze aanpak kiest, koopt fysieke bitcoins om ze nadien voor langere tijd vast te houden. Deze strategie wordt toegepast door mensen die het volste vertrouwen hebben in de bitcoin omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze digitale munt op zekere dag duizenden euro’s waard zal zijn. Het beste hier is om je bitcoins te kopen wanneer de koers laag is.
Short positie
Short gaan met bitcoins betekent je bitcoins verkopen van zodra je ziet dat er een dalende koers aan zit te komen. Omdat je een (kortdurende) blijvende waardedaling verwacht, kan je je bitcoins direct daarna tegen een nog lagere prijs terugkopen en zul je zo nadien meer winst maken.
Long positie
Investeren in cryptocurrencies door long te gaan, doe je door bitcoins te kopen wanneer de koers in een dalende lijn zit. Wacht totdat de waarde van je bitcoins stijgt, vooraleer je overgaat tot de verkoop. Verkoop op het moment dat je een koersdaling voelt aankomen (door negatieve persberichten bijvoorbeeld).
Verstandig beleggen in bitcoins, doe je door hier een voltijdse tijdbesteding van te maken. Kijk voortdurend naar de nieuwsberichten en koersschommelingen om zo winstgevend te beleggen.
Is investeren in Bitcoins nu interessant?
Het is duidelijk dat beleggen in bitcoins nu erg interessant kan zijn. Eerst bespreken we de langetermijn grafiek van Bitcoin. We hebben belangrijke weerstandniveau’s doorbroken en zijn op weg naar de belangrijke intraday piek op 19.880, de top van 11 december 2017. We zien een opwaartse doorbraak van de MACD indicator en de RSI. De langetermijn technische analyse van Bitcoin laat dus weer een opwaartse trend zien.
Kortetermijn grafiek Bitcoin
Kijken we naar de korte termijn grafiek van Bitcoin, dan zien we dat vanaf 6 november een voorlopige top is gezet op 15.960 punten. Er is duidelijk sprake van winstnemingen, begrijpelijk, want de sterke stijging van de Bitcoin koers is extreem geweest, en alle indicatoren zoals de MACD indicator en de RSI vertoonden sterke overbought signalen.
Het ziet ernaar uit dat er een dubbele top is neergezet en dat Bitcoin nu eerst moet laten zien of de steun van 15.120 punten gehouden wordt. Dit is de bovenste gestippelde groene lijn.
Mocht dit niveau doorbroken worden, dan zouden we terug kunnen vallen tot 14.360 punten, het niveau van 7 november dit jaar. Mocht je als trader in de Bitcoin willen beleggen, dan zien we dat beleggen in bitcoins voor de korte termijn nog even om een afwachtende houding vraagt.
De indicatoren zoals de MACD en de RSI geven nog ommekeer aan voor de kortetermijn. Het mag duidelijk zijn dat door de hoge volatiliteit van alle cryptocurrencies, het een spannend moment wordt, want de uitslagen kunnen groot zijn, zoals we dat gewend zijn van de meeste crypto beleggingen.
Laatste nieuws Bitcoin
https://youtu.be/FoR1yJNp-o8
Disclaimer: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een volledig risicovrije belegging bestaat niet. BeursVandaag geeft geen beleggingsadvies. Dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden.